Atingerea obiectivelor climatice presupune o transformare fundamentală a mixului primar de energie și a mixului de producție a energiei electrice. Această transformare, în viziunea Uniunii Europene, vizează reducerea ponderii combustibililor fosili, în special eliminarea completă a cărbunelui și creșterea rolului energiei regenerabile și integrarea unor noi tehnologii pe întregul lanț valoric.
În acest context, versatilitatea gazelor naturale poate asigura o tranziție energetică justă, putând face trecerea și spre economia hidrogenului. Pentru România, gazele naturale au fost și sunt atât o componentă esențială a securității energetice, cât și o importantă sursă de venituri la bugetul de stat, prin taxe și dividende de miliarde de euro.
În ceea ce privește economia hidrogenului, contribuția esențială o vor avea gazele naturale. Hidrogenul verde are nevoie de o creștere substanțială a infrastructurii de energie regenerabilă, iar calculele arată că, în cazul în care am vrea să trecem energia României în economia hidrogenului verde, ar trebui ca jumătate din țară să fie acoperită de panouri fotovoltaice, ceea ce, evident, este imposibil.
Așadar, gazele naturale rămân de o importanță strategică pentru tranziția energetică, contribuind la producția hidrogenului (albastru).
Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii, pentru activitatea Gaze și Energie, OMV Petrom, le-a explicat studenților Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași care este rolul gazului în următoarele decenii.
În ceea ce privește industria de hidrogen, economia românească are deja precedente importante și ne putem dezvolta foarte mult în continuare. Companiile din energie și-au canalizat deja resursele în această direcție, însă este nevoie și de suport din partea sistemului de învățământ. Ionuț Ciubotaru le-a explicat tinerilor, în cadrul întâlnirii „Beyond generations – Learning from experience”, susținut de FPPG, că fără o nouă generație pregătită în această direcție nu ne putem asigura un viitor.
Printre altele, managerul de top le-a împărtășit studenților și câteva sfaturi despre abilitățile necesare care le pot asigura succesul la locul de muncă.
Calitatea informațiilor dobândite este însă cea care va face diferența, iar asta se obține doar prin studiu. Desigur, cu cât nivelul de cunoaștere avansează încep să apară îndoieli, pentru că realizezi că domeniul respectiv este mult mai larg. Însă, cu cât citești mai mult, cu atât nivelul performanței crește.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), prin intermediul platformei Gaz de România, dorește ca tânăra generaţie de ingineri să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în piaţă, facilitând accesul studenţilor la o serie de discuţii cu manageri de top din industrie, în cadrul întâlnirilor „Beyond generations – Learning from experience”.