Întreaga lume traversează o criză energetică. Nu este o premieră, însă, acum, mai mult ca niciodată, se pune mare accent nu doar pe cum o vom depăși, ci și pe cum ne vom asigura resursele energetice pe viitor. Tranziția energetică va duce, astfel, la o transformare fără precedent, de la combustibilii fosili către o zonă verde, care presupune un mix de energie din combustibili alternativi, precum hidrogenul, biocombustibili, care presupun captarea carbonului, și surse regenerabile.
Despre viitorul energiei, dar și despre aportul generației tinere în inovație, le-a povestit Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii, pentru activitatea Gaze şi Energie, al OMV Petrom, studenților Facultății de Energetică, din cadrul Universității Politehnica București, în cadrul întâlnirilor “Beyond generations – learning from experience”, susținute de FPPG. Evenimentul a fost ținut în cadrul Forumului “Cariera în Industria Energetică”, organizat de AIEE.
Le-a vorbit și despre hidrogen, care este de ceva vreme pe buzele tuturor, deși elementul nu este o noutate din punct de vedere al utilizării. În România, avem cel puțin 6 decenii de când îl folosim în nenumărate industrii. În schimb, a ajuns din nou în prim-plan odată cu primul val al construcției de centrale care produc energie regenerabilă.
De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că în vârfurile de producție ale acestei energii verzi, atunci când obțineam mai mult decât era necesar pentru consum, ea trebuia stocată, iar, pe lângă bateriile clasice, hidrogenul a fost una dintre opțiunile de depozitare a energiei electrice.
Ionuț Ciubotaru le-a povestit studenților și despre viitorul hidrogenului, printre cele mai importante utilități numărându-se decarbonizarea gazului natural și înlocuirea combustibililor fosili din industrie.
Însă, o caracteristică extrem de importantă a tranziției energetice este reprezentată de inovație, iar aici va interveni generația tânără, care este cea mai activă în acest domeniu. De altfel, în companiile inovatoare de top media de vârstă este de sub 30 de ani. Așa că industria pune mare accent pe proaspeții absolvenți și, mai ales, pe cei care gândesc “out of the box”.
Momentan există o criză pe piața muncii, iar angajatorii sunt deja în competiție pentru oamenii buni. Ionuț Ciubotaru le-a împărtășit însă tinerilor la ce anume se uită prima dată un leader când are în față un candidat fără experiență profesională.
“Țintiți sus, dar să nu vă fie frică să începeti de jos. Un job nu te definește pe viață.”, i-a mai sfătuit leaderul din OMV Petrom.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), prin intermediul platformei Gaz de România, dorește ca tânăra generaţie de ingineri să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în piaţă, facilitând accesul studenţilor la o serie de discuţii cu manageri de top din industrie, în cadrul întâlnirilor “Beyond generations – learning from experience”.