Explorarea unui perimetru din Marea Neagră cere costuri uriașe. De exemplu, mobilizarea uneia dintre puținele, cele mai dezvoltate tehnologic, platforme de foraj din lume a costat peste 500 de milioane de euro.
Iată cât de complex este un astfel de proiect offshore și ce resurse tehnologice și financiare ridicate presupune:
- Companiile care dețin licențe în Marea Neagră au investit doar în explorare peste 3,5 miliarde de euro, în perioada 2007-2022. Alte câteva miliarde de euro investiții sunt estimate înainte de extracția efectivă a primelor molecule de gaze naturale.
- Durata dintre explorare și extracția gazelor naturale poate ajunge la 15 ani. Companiile investesc toți banii necesari înainte de a scoate gazele naturale. Marea Neagră are particularități care cresc și mai mult investițiile obișnuite. Aciditatea și adâncimea foarte mare la care se forează (adâncimi de peste 1.000 de metri, după care forajul continuă sub pământ; aciditatea apei e foarte mare) cresc costurile.
- Exploatările pot ajunge la 200 de km de țărm. Infrastructura din Marea Neagră lipsește, deci companiile trebuie să investească și în conductele prin care vor aduce gazele naturale la mal.
Gaz de România a sumarizat, în infograficul următor, cât de complex este traseul parcurs de companiile petroliere pentru identificarea și extragerea resurselor offshore de gaze naturale:
”Dezvoltarea substanțială a activităților upstream în Marea Neagră va aduce oportunități valoroase de creștere economică, într-un moment în care, cu siguranță, locurile de muncă bine plătite și investițiile străine directe ar ajuta România să își creeze avantaje competitive multiple față de alte țări din regiune, dar și alte state membre ale UE cu un nivel de dezvoltare similar
Deloittestudiul „Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești” (2018)