Skip to main content

România este o țară bogată nu doar în resurse naturale, ci și în resurse de turism, unele prea puțin exploatate. În luna septembrie, Gaz de România și Federația Patronală Petrol și Gaze, alături de Asociația Energia Inteligentă, au organizat o întâlnire cu jurnaliștii sub forma unei excursii în natură, la numai 2 ore de București. Scopul a fost să descoperim împreună câteva obiective turistice mai puțin cunoscute din Munții Buzăului și să ne bucurăm de frumusețea naturii, precum și de obiectivele mai rar promovate din această zonă.

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri, Dumitru Chisălță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă și pasionat de natură și drumeții, un curs de supraviețuire, cu tehnici utile pentru desfășurarea sigură a unor ieșiri departe de oraș.

Un ținut cu frumuseți ascunse

În cadrul acestei acțiuni, jurnaliștii au vizitat zona Pietroasele, unde au aflat istoria descoperirii tezaurului arheologic numit adesea „Cloșca cu puii de aur”. În continuare, participanții au descoperit Muzeul Crucilor de Piatră, ce se remarcă printr-o simbolistică unică a reprezentărilor funerare, precum și Biserica dintr-o piatră, o realizare recentă și o reușită estetică, într-un amplasament impresionant.  În preajma acestei biserici se află o necropolă dacică, mormintele fiind ușor accesibile pentru vizitatori.

Unul dintre principalele puncte de atracție ale traseului a fost Satul Dacic, un melanj emoționant de arhaism – alegerea fondatorilor a fost ca locul să nu aibă curent electric -, credință și trai în armonie cu natura. Am fost întâmpinați ca în vremurile străvechi, cu pâine, sare și cântec de bucium. Aproape de Satul Dacic se află Tabăra de sculptură Măgura, în perimetrul căreia jurnaliștii au putut vedea lucrările participanților, realizate în piatră, conform specificului zonei, cu numeroase cariere de piatră. Sculpturile sunt expuse în aer liber, spre încântarea celor care vizitează zona.

Cursul de supraviețuire – un set de reguli întocmit de un cunoscător al naturii

În mijlocul naturii, jurnaliștii au făcut un popas cu rol de informare: domnul Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă, le-a prezentat participanților reguli ce ar putea fi utile în drumeții și în situațiile critice sau doar neplăcute ce ar putea surveni.

Unul dintre elementele cele mai importante a fost seria de echipamente pe care ar trebui să le avem cu noi, în funcție de destinația pe care o alegem. De asemenea, ghidul nostru a amintit câteva pericole pentru care ar trebui să fim pregătiți (de ex. lipsa apei, temperaturile scăzute) și cum ar trebui să acționăm. Printre informațiile foarte utile pe care le-a inclus în prezentarea sa, amintim: cum ne protejăm de animalele sălbatice, cum filtrăm apa, cum ne alegem un adăpost și de ce este important să acordăm prioritate acestui aspect, cum asigurăm transportul unui rănit și, nu în ultimul rând, cum scoatem o căpușă din piele atunci când suntem prea departe de unități medicale.

Cursul de supraviețuire, dens și interactiv, a fost urmat de un moment de relaxare, într-una dintre excelentele crame ale zonei.

Gaz de România crede în potențialul României, atât în ceea ce privește economia, cât și în ceea ce privește oportunitățile de turism și relaxare. Considerăm că țara noastră merită să fie promovată, trecutul, cu valorile și lecțiile sale, merită să fie mai bine cunoscut. De aceea, o astfel de întâlnire informală cu jurnaliștii, în puterea cărora stă informarea noastră, reprezintă un prilej de a pune în evidență frumusețea și unicitatea țării noastre.

Leave a Reply