Skip to main content

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi la nivel global. Un raport al Organizației Națiunilor Unite publicat în aprilie 2022 avertizează:

Este „acum sau niciodată” să limităm încălzirea globală la 1,5 grade!

Aceasta nu este ficțiune sau exagerare. Este ceea ce știința ne spune că va rezulta din politicile noastre energetice actuale. Ne aflăm pe o cale către încălzirea globală peste dublu față de limita de 1,5 grade (Celsius sau 2,7 grade Fahreinheit) care a fost convenită la Paris în 2015.

António GuterresSecretar General ONU

Dacă nu se iau măsuri în curând, unele orașe mari vor fi sub apă, iar lumea se va confrunta, de asemenea, cu „valuri de căldură fără precedent, furtuni terifiante, lipsa extinsă de apă și dispariția a un milion de specii de plante și animale”, a mai avertizat ONU.

Temperaturile globale se vor stabiliza atunci când emisiile de dioxid de carbon vor ajunge la zero net.

Pentru 1,5 grade Celsius, aceasta înseamnă obținerea de emisii nete de dioxid de carbon zero la nivel global la începutul anilor 2050, a subliniat ONU.

Gazele naturale fac parte din soluție

Eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră necesită o revizuire radicală a modului în care producem și consumăm energia. Pentru aceasta, va fi nevoie de inovație tehnologică, de sprijin legislativ, dar și de o schimbare de mentalitate în rândul consumatorilor, care trebuie să înțeleagă, să accepte și să susțină, la rândul lor, tranziția energetică.

Gazele naturale fac parte din soluție, pentru că pot ajuta la reducerea rapidă a emisiilor, reducând poluarea aerului.

  • Sunt combustibilul cel mai curat și au o mulțime de utilizări:
  • oferă o producție de energie electrică de bază mai curată și fiabilă
  • Pot îmbunătăți eficiența încălzirii și răcirii clădirilor
  • Sunt cel mai bun partener pentru a sprijini dezvoltarea energiei regenerabile. Datorită tehnologiilor noi, de ultimă oră, gazul poate fi și regenerabil. Și foarte important, gazele naturale sunt sigure și de încredere, chiar și în perioadele de temperaturi extreme, precum valurile de frig sau de căldură, vânt puternic sau ploi torențiale.

Vremea extremă și securitatea energetică

Ultimii doi ani au arătat că sistemul energetic global este vulnerabil la fenomenele meteorologice extreme. Frecvența evenimentelor meteorologice extreme este de așteptat să crească din cauza încălzirii globale și este esențial să proiectăm sistemul energetic pentru a putea rezista la astfel de evenimente extreme. Securitatea energetică trebuie să rămână o prioritate prin tranziția energetică. Industria energetică și factorii de decizie politică ar trebui să caute echilibrul potrivit între o tranziție energetică realizabilă și un sistem energetic care este rezistent și sigur.”

arată Asociația International Gas Union.

Potrivit asociației,

infrastructura adițională, inclusiv instalațiile de import și stocare, pot crește securitatea energetică. Vremea extremă din ultimii doi ani a pus și securitatea energetică la încercare, dar în acest timp, gazele naturale s-au dovedit a fi o sursă sigură de producere a energiei electrice care pot compensa deficitele din alte surse”.

(sursa: Global Gas Report 2022)