În prezent, producția internă este asigurată de 10 companii, iar principalii doi producători – Romgaz și OMV Petrom – asigură peste 95% din producție, conform datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
De asemenea, numărul furnizorilor autorizați de gaze naturale se ridica, în ianuarie 2022, la 76 de companii. Fiind activități cu caracter de monopol, transportul (prin conducte de înaltă presiune) și distribuția de gaze naturale (prin conducte de joasă presiune) rămân activități reglementate, cu tarife aprobate de către ANRE. Operatorul sistemului național de transport este compania Transgaz, unde statul, prin Secretariatul General al Guvernului, este acționar majoritar. În sectorul de distribuție, în ianuarie 2022 erau licențiate pentru a desfășura această activitate 29 de companii. Pe segmentul de înmagazinare există doi operatori: Depogaz Ploiești – filială a Romgaz și Depomureș – operator privat.
O componentă esențială a procesului de deschidere a pieței de gaze naturale a fost renunțarea controlului statului (dereglementarea) asupra prețului de vânzare a resurselor din producția internă, conform regulilor europene de concurență. De asemenea, acest proces de liberalizare a presupus eliminarea graduală a restricțiilor care îi împiedică pe clienți să își schimbe furnizorul, astfel încât să se dezvolte concurența pe segmentul de furnizare. Pentru consumatorii industriali, piaţa a fost deschisă gradual începând cu anul 2007 și s-a finalizat în ianuarie 2015. Pentru consumatorii rezidenţiali, piaţa de gaze naturale a fost liberalizată începând cu februarie 2013 și s-a încheiat la 1 iulie 2020.
Liberalizarea integrală a pieței înseamnă că, din punct de vedere legal, toți consumatorii de gaze naturale au posibilitatea să își aleagă în mod liber furnizorii (dintre cei licențiați de ANRE) și să negocieze direct contracte de vânzare-cumpărare cu aceștia.
- Pentru a facilita înțelegerea procesului de liberalizare pentru segmentul populației, ANRE a elaborat câteva recomandări pentru CLIENȚII CASNICI, pe care le găsiți AICI. De asemenea, autoritatea a pus la dispoziția consumatorilor un comparator de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, care poate fi utilizat AICI.
Liberalizarea pieţei de gaze naturale interne a avut în vedere următoarele beneficii:
- dezvoltarea concurenţei la nivelul furnizorilor de gaze naturale;
- stimularea descoperirii şi/sau reabilitării unor zăcăminte de gaze naturale, în scopul creşterii cantităţilor de gaze naturale din producţia internă şi limitarea dependenţei de import;
- diversificarea surselor de import/export;
- înființarea unui hub de gaze naturale (sursa: Transgaz).