Energie mai curată
- Energia viitorului este energia curată, fără emisii de gaze cu efect de seră, care poate susține o economie decarbonată și sustenabilă pe termen lung.
- România s-a angajat, ca stat membru al Uniunii Europene, să realizeze tranziția energetică spre o economie curată prin reducerea emisiilor de CO2, prin eficientizarea consumului de energie și prin creșterea ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic.
- Gazul natural, prin proprietățile sale, este combustibilul de ales în susținerea tranziției energetice.
- Centralele electrice flexibile si eficiente pe gaz sunt un partener ideal pentru energiile regenerabile al căror aport în sistem fluctuează, susținând tranziția către un sistem energetic fără emisii de CO2.
Gazele naturale pot reduce semnificativ emisiile nocive
- Gazele naturale sunt cel mai curat combustibil fosil. Prin ardere, gazele emit cu 50% mai puțin CO2 decât cărbunele. Pentru că procesul de combustie al gazelor naturale este aproape perfect, foarte puține produse secundare sunt emise în atmosferă ca poluanți, cenușă, miros neplăcut sau funingine.
- Vehiculele pe gaz natural produc cu 20-30% mai puțin CO2 decât vehiculele alimentate cu carburant.
Centrale electrice eficiente și flexibile
- Eficiență ridicată la producere: Centralele electrice pe gaze naturale care utilizează cea mai nouă tehnologie pot ajunge la o eficiență a consumului de peste 90%, comparativ cu eficiența centralelor pe cărbune de 25-45%.
- Cel mai mic timp de construcție: 2 ani comparativ cu 4-5 ani cărbunele sau 6-7 ani nuclearul
- Costuri de investiție: de cel puțin 2 ori mai mici decât în centralele pe cărbune şi de minim 4 ori mai mici decât cele nuclearelectrice
- Flexibilitate ridicată: centralele pe gaze naturale sunt flexibile şi pot echilibra eficient sistemul energetic în situația unui grad înalt de penetrare a tehnologiilor regenerabile cu variație rapidă a sarcinii (vânt şi solar). Din acest punct de vedere, tehnologiile pe bază de gaze naturale sunt cele mai indicate: timp de pornire mic, putere minimă tehnică scăzută, viteză de variație a sarcinii (încărcare/ descărcare) mare.