Skip to main content

Ce te face un bun leader? Ce şanse reale are un tânăr absolvent să îşi găsească un loc de muncă potrivit? Cum se împleteşte industria gazului cu oricare alt domeniu în care se pregătesc studenţii?

Sunt întrebări la care Vasile Ciolpan, expert în comercializarea de gaze naturale și reprezentant al companiei Romgaz, a răspuns pentru 135 de studenţi din anii I şi II ai Facultății de Administraţie şi Afaceri (Universitatea Bucureşti), în cadrul dialogurilor  „Beyond Generations – Learning from experience”. 

Eşecul nu ne face mai puţini valoroşi, ci, din contră, este o lecţie practică esenţială pentru oricine îşi doreşte să se apropie de succes.

La fel, un leader nu este mai puţin valoros dacă nu este şi foarte aspru cu oamenii pe care îi ghidează, fără a se impune prin forţă.

Vasile Ciolpan le-a povestit tinerilor prezenţi la întâlnire despre cum vor putea muta munţii din loc alături de echipele pe care le vor conduce, cu o abordare corectă şi sănătoasă:

„Practicaţi un management participativ: «Hai, să facem împreună!». Aşa, ai ocazia să vezi şi la ce nivel este angajatul, ca să vezi cât mai trebuie să îl ajuţi. Uneori poate să vină cu soluţii mai bune decât ale tale, aşa că laudă-l, că nu te doare gura, pentru că este minima recompensă pentru ca el să meargă mai departe.”.

Reprezentantul companiei Romgaz le-a explicat însă studenților că pentru a ajunge în poziţii de conducere trebuie să fii motivat de tânăr să performezi, iar pentru asta este esenţial ca domeniul profesional ales să fie cel cu care rezonezi.

Alegerea facultăţii nu trebuie să fie aleatorie, ci în acord cu ceea ce simţi că îţi doreşti să faci toată viaţa. Altfel vei fi sortit eşecului.

„Ca tânăr începător într-un domeniu a avea angajament, adică a vrea să faci, este o calitate foarte importantă, pentru că dacă ai nimerit în locul potrivit şi lângă tine există oameni pricepuţi, văzând că eşti la început, dar ai voinţă, te ajută, te pilotează. Aşa înveţi, aşa te dezvolţi. Dacă eşti acolo doar ca să stai 8 ore, nu o să tragă nimeni de tine pentru că este un efort şi nu şi-l asumă nimeni dacă tu nu insişti. În plus, un eşec este foarte bine-venit, dacă stii de ce ai avut eşecul respectiv.

Secretul este să fii sincer cu tine însuţi şi să defineşti ceea ce îţi doreşti să faci o viaţă întreagă. Pentru că o să ajungeti să mergeti la muncă 8 ore pe zi, iar dacă nu o să mergeţi cu plăcere înseamnă că nu aţi ales bine. Încercaţi să faceţi din munca voastră exact ca un artist: o creaţie, până o duceţi la desăvârşire.”, le-a spus Vasile Ciolpan tinerilor.

Mai mult decât atât, managerul a venit şi cu câteva exemple personale din carieră, cu puncte de cotitură care i-au schimbat viaţa profesională fundamental, chiar dacă a fost nevoit să o ia de la zero, renunţând astfel la funcţii importante de conducere.

„În urmă cu 10 ani, pentru că nu mai aveam nicio provocare profesională, după ce atinsesem nivelul maxim pe care îl puteam atinge în electronică şi telecomunicaţii la Mediş, am plecat la Romgaz, deşi nu avusesem interacţiuni cu domeniul. Pur şi simplu am început din nou, cu menţiunea că aveam, totuşi, rucsacul plin. Făcusem un Doctorat în economie, Specialitatea Managementul firmei, cunosc două limbi străine foarte bine – engleză şi germană, am învăţat analize financiare, nevoit fiind, ca să îmi urmăresc portofoliile pe bursele de acţiuni, şi multe altele.”, le-a mai povestit studenţilor Ciolpan.

Industria în care a ajuns în cele din urmă să activeze este una foarte ofertantă pentru aproape orice domeniu studiat, mai spune expertul în comercializarea de gaze naturale și reprezentantul companiei Romgaz.

Şi, deşi foarte mulţi sunt sceptici în privinţa viitorului gazelor, el este convins că tranziţia energetică va pune şi mai mare accent pe valoarea gazului pentru nenumărate întrebuinţări.

„Deşi mulţi îi cântă Prohodul gazului, oportunităţile lui sunt nelimitate, atât din punct de vedere al utilizării lui, cât şi din punct de vedere al perspectivelor de carieră pentru noua generaţie. Este un domeniu cu posibilităţi multiple pentru dezvoltare şi orice disciplină este bine-venită în acest ecosistem. În plus, noile tehnologii bat la uşă, iar ele ne vor uşura munca din punct de vedere fizic, dar din punct de vedere intelectual va fi foarte greu de înţeles ce avem de făcut, aşa că ne bazăm pe voi, tinerii”, le-a mai spus Vasile Ciolpan studenţilor de la Universitatea Bucureşti.

Dialogul a fost posibil cu sprijinul Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), prin intermediul platformei Gaz de România.

Reprezentanţii industriei ţin foarte mult la legătura cu noile generaţii şi de aceea organizează periodic întâlniri între manageri de top şi studenţi. La discuţiile din cadrul Universităţii Bucureşti au participat şi prorectorul Prof. Univ. Magdalena Iordache Platis, dar şi Prof. Univ. Răzvan-Mihail Papuc, decanul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri.

Leave a Reply