În perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2022, s-a desfășurat a 12-a ediție a evenimentului Zilele Carierei în Industria Energetică, manifestare organizată de AIEE împreună cu Facultatea de Energetică și găzduită de Universitatea Politehnica din București. Evenimentul oferă studenților și elevilor prilejul de a cunoaște companiile din domeniul energetic, oportunitățile de angajare și dezvoltare profesională pe care acestea le oferă, dar și tendințele de dezvoltare ale industriei în general.
Pentru că învățământul românesc urmărește să reflecte cât mai bine realitățile din piața de energie și din domeniile pentru care pregătește specialiști și dorește să răspundă cerințelor ce vin dinspre parteneri și dinspre tineri, acest eveniment va fi bianual. Astfel, contactul dintre companii și viitoarea generație de specialiști se va intensifica; obiectivul acestei schimbări este atragerea unui număr cât mai mare de tineri către o carieră în energie, pentru a asigura baza de specialiști necesară pentru bunul mers al domeniului și în viitor.
Doamna Diana Robescu, Decan al Facultății de Energetică din cadrul Universității Politehnica din București, subliniază faptul că, prin acest eveniment, tinerii sunt integrați treptat în viitorul domeniu în care vor lucra, devin parte a acestuia prin cunoașterea companiilor, dar și concret, prin programele de internship în care pot fi angrenați. De asemenea, Doamna Decan subliniază noutatea acestei ediții, și anume deschiderea către elevi, care sunt motivați să-și îndrepte interesul către domeniul energetic chiar de la o vârstă foarte fragedă.
Învățământul românesc poate să fie parte a soluției pentru una dintre marile provocări cu care se confruntă domeniul energetic în particular și economia românească în general, și anume diminuarea forței de muncă din țară. În acest context, este necesar ca Universitatea Politehnica din București să se transforme într-o interfață între studenți și companii, după cum afirmă domnul Horia Necula, Prorector al Universității Politehnica din București.
Domnul Ionuț Cristian Ciubotaru, Task-Force Leader „Future of Energy” al FPPG, subliniază că industria energiei gravitează între 2 poli – cel al inovației necesare tranziției în desfășurare și cel al tehnologiei mature, care „finanțează, până la urmă, viitorul și inovația”. Ambele tendințe au nevoie de entuziasmul și potențialul tinerilor specialiști, de aceea un eveniment precum Zilele Carierei în Industria Energetică reprezintă o oportunitate atât pentru studenți, cât și pentru companii.
Domnul Ion Triștiu, Prodecan al Facultății de Energetică, își exprimă încrederea că această manifestare va avea „rod bun”. Temeiul este reprezentat de complexitatea activităților cuprinse în eveniment, precum și deschiderea și implicarea arătate de companii, generoase în a-și prezenta ofertele către tineri.
Acest eveniment răspunde întrebărilor pe care le pot avea viitorii specialiști în energie privitor la pașii necesari pentru angajare și la construirea unei cariere de succes. Domnul Mircea Bițoiu, Președintele Asociației Inginerilor Energeticieni și Electricieni, unul dintre organizatorii evenimentului, arată că Zilele Carierei în Industria Energetică poate fi considerat un ghid al studenților și absolvenților și o sursă importantă de informare privitor la dezvoltarea profesională. La îndeplinirea acestei misiuni, contribuie diversitatea acțiunilor cuprinse în eveniment, cum sunt vizitele tehnice la companii, o experiență in vivo, oferită cu generozitate de către firmele de renume, precum și de echipele de profesioniști cu experiență din cadrul acestora.
Prin susținerea evenimentului Zilele Carierei în Industria Energetică, FPPG contribuie la crearea viitoarei generații de specialiști și la creșterea siguranței în ceea ce privește resursele umane pentru membrii săi și pentru toate companiile din domeniul energetic. Pas cu pas, aceste acțiuni se vor reflecta nu doar în bunul mers al industriei, ci și în stabilitatea și evoluția societății românești în general.