Skip to main content
În localitatea Mediaș (județul Sibiu), există Muzeul Gazelor Naturale – singurul din țară care găzduiește un spațiu expozițional dedicat întregii activități gazifere din România.

Muzeul Gazelor Naturale a fost inaugurat de către Romgaz în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima sondă comercială de gaze naturale din România. Construcția este amplasată în mijlocul unui frumos parc natural, fiind locul optim pentru a asigura conservarea identității sectorului gazelor naturale și valorificarea istoriei acestuia.

Mediașul a beneficiat de pe urma descoperirii la început de secol XX a gazului metan în bazinul transilvănean. Aici au fost amplasate sediile societăților de exploatare și transport (Societatea Națională a Gazului Metan, Centrala Gazului Metan, respectiv, în ultima perioadă, sediile Romgaz și Transgaz). În oraș s-au construit, în decursul vremii, numeroase fabrici care foloseau gazul metan. Între acestea, fabrici de sticlă, piele, turnătorie, țesături imprimate, vase emailate etc.

(sursa: „Petrolul și gazele naturale românești. Istorie în imagini”, Ed. AGIR, 2021)

Descoperă detalii aici: http://www.muzeulgazelor.ro/