Skip to main content

Investițiile în explorarea și producția de gaze naturale au efecte directe asupra nivelului de trai al românilor.

Gazele naturale din Marea Neagră ar putea reprezenta baza dezvoltării unor industrii conexe, care, la rândul lor ar genera beneficii economice considerabile.

Fiecare miliard de dolari cheltuit în explorarea, dezvoltarea și producția gazelor naturale în sectorul upstream offshore conduce la crearea unui număr mediu anual de 2.200 locuri de muncă/an, menținute pe o perioadă de circa 20 de ani.

Efectul e multiplicat în economie, conducând la creșterea cumulată a veniturilor la bugetul de stat cu 1,9 mld. USD, concomitent cu creșterea cumulată a PIB-ului cu 3 mld. USD (pe o perioadă de circa 20 de ani).

Securitate energetică
  • În prezent, gazele extrase din România asigură 80% din consumul anual, 20% fiind asigurat din surse de import. Având în vedere declinul natural al zăcămintelor mature ale României, se estimează că importurile vor ajunge la peste 50% în 2030 în lipsa investițiilor din Marea Neagră.
  • Cu gazele din Marea Neagră, România și-ar acoperi necesarul din producția internă, fără să mai depindă de importuri din Rusia pe timpul iernii.
  • România ar putea deveni jucător regional pe piața de energie, cu impact semnificativ în securitatea energetică a regiunii.
Dezvoltare industrială
  • Cu gazele din Marea Neagră, România și-ar putea redezvolta industria.
  • România ar putea fi pionier în regiunea Mării Negre și ar putea beneficia de cele mai noi și eficiente tehnologii, cu efect de multiplicare în alte industrii.
  • România ar putea câștiga, înaintea altor țări, know-how-ul tehnic, ceea ce ar permite dezvoltarea unei baze industriale locale care să deservească țările din regiune.
Beneficiile pentru consumatori
  • Facturi mai reduse la gaze naturale, comparativ cu țările care nu dețin astfel de resurse
  • Mai multă stabilitate a prețurilor pe piață
  • Riscuri mai scăzute de apariție a unor disfuncționalități în alimentarea cu gaze în perioada iernii sau în cazuri de forță majoră, precum războiul din Ucraina

Exploatarea acum vs. păstrarea resurselor

Exercițiu de imaginație: dacă la începutul secolului trecut oamenii ar fi decis să nu exploateze cărbunele “ca să le rămână copiilor”, astăzi nici un copil nu l-ar mai fi folosit.

În 2000, 25% din producția de electricitate din UE se baza pe cărbune. În 2013, aproximativ 19% din producția de electricitate din UE era bazată pe cărbune. Folosirea cărbunelui scade în continuare.

Același principiu se aplică în cazul tuturor combustibililor fosili. Gazele naturale au acum o “perioadă de aur” și vor fi înlocuite, cel mai probabil, de energiile verzi. Gazele naturale reprezintă combustibilul fosil cel mai puțin poluant, pot fi folosite într-o multitudine de domenii (folosirea gazelor naturale în transporturi, de exemplu, este abia la început în România) și sunt perfect complementare cu energiile verzi.

Sursa: Comisia Europeană