Skip to main content

Cu o istorie de exploatare de peste un secol, zăcămintele de gaze naturale ale României au intrat în declin, deși companiile din domeniu fac anual investiții considerabile pentru stabilizarea producției. Proiectele petroliere din Marea Neagră pot compensa însă această scădere a producției de pe uscat. În zona offshore, România are deja o experiență de peste cinci decenii, astfel că, în prezent, aproximativ unul din zece metri cubi de gaze naturale produși în țară provine din adâncurile mării. Odată cu descoperirile făcute în 2012 în zona de mare adâncime, potențialul este de a crește semnificativ această producție.

Cât de complex este acest proces, prin care moleculele de gaz sunt extrase din adâncuri pentru a ajunge în casele noastre, ori în termocentralele care produc energia de care avem nevoie când aprindem lumina?

Proiectele de exploatare a resurselor de hidrocarburi offshore sunt printre cele mai sofisticate proiecte de inginerie, iar tehnologia de top și personalul specializat joacă un rol cheie. Procesul de extragere a resurselor de gaze naturale pentru a ajunge la consumatori este lung și implică eforturi investiționale uriașe, pe care le vom explica detaliat în cele ce urmează.

Leave a Reply